Belangrijke informatie webshop

Binnenkort is het weer zo ver:  de plantenverkoop van voorjaar 2024 !

Nadat aan de traditionele LENTeMARKT op de Historische Tuinderij Warmoes in Lent vanaf 2020 een einde is gekomen, verkopen we onze planten aan huis. Dat zal ook in 2024 weer het geval zijn !

Vanaf eind april, begin mei verwachten we dat de planten verkoopwaardig zijn. Een deel ervan staat nu al in de opkweek en een deel moet nog worden gezaaid.

Alle geïnteresseerden die op de mailinglijst staan ontvangen één tot enkele weken voordat de verkoop van start gaat een vooraankondiging. De tweede mailing wordt verzonden precies op het moment dat de verkoop van start gaat. Mocht u nog niet op de mailinglijst staan, meld u dan hieronder aan:

 

Zodra u de mailing heeft ontvangen dat de verkoop van start gaat, kunt u via de knop rechtsboven deze pagina uw besteling doorgeven via de webshop. Wij zijn deze webshop langzamerhand al aan het vullen met  het assortiment van 2024: enkele nieuwe rassen, enkele nieuwe foto’s en nieuwe teksten. Ook moeten we nog wat rassen verwijderen en nog wat teksten aanpassen. Dat doen doen we niet allemaal in één keer, maar geleidelijk door de loop der tijd.

U kunt dus nu gerust al een kijkje nemen in de webshop om een indruk te krijgen van het assortiment van dit jaar, maar alles in de webshop staat nu nog op “NIET OP VOORRAAD“. Op de avond dat de verkoop van start gaat (ergens eind april) wordt deze vervangen door de juiste voorraad. Pas vanaf dat moment kan er worden besteld. Van de koper verwachten we vervolgens dat deze de bestelling binnen enkele dagen ophaalt (uiterlijk op donderdag 2 mei 2024).

We gaan namelijk op zaterdag 4 mei 2024 deelnemen aan de Betuwe Voorjaarsfair die ter vervanging van de LENTeMARKT wordt gehouden. De verkoop aan huis vind daarom plaats tot en met donderdagavond 2 mei 2024. Alles wat niet uiterlijk op dat moment is opgehaald gaan we op vrijdag 3 mei sorteren en inpakken voor de markt. Reserveren ten behoeve van de markt is niet mogelijk !  (de administratie is nu al een bijna onmogelijk opgave, dus dit kunnen we er echt niet bij hebben……)

Mochten we na de Betuwe Voorjaarsfair nog planten over hebben, dan gaat de webshop weer even open en kan er weer aan huis worden afgehaald.

Mogelijk zullen we later in mei nog deelnemen aan een plantenmarkt elders, maar dat is nog onder voorbehoud. Onze deelname aan deze markt is bedoeld om de  eventuele restanten te verkopen die niet eerder zijn verkocht of niet zijn afgehaald.

Belangrijke informatie over bestellen via de webshop:

Functioneert het niet helemaal naar behoren ?
We hebben deze webshop in het voorjaar van 2020 gebouwd ter vervanging van de LENTeMARKT die door de Corona-crisis geen doorgang kon vinden. We zijn geen professionele websitebouwer, dus bij voorbaat excuses als alles niet helemaal perfect mocht functioneren.

De procedure is als volgt:
1. Bestelling doorgeven via de webshop;
Klik voor de webshop rechtsboven op de knop “Naar de webshop LENTeMARKT 2024

2. Afhaalmoment inplannen;
Na het doorgeven van de bestelling ontvangt u de uitnodiging voor het inplannen van het afhaalmoment. Na het inplannen van het afhaalmoment ontvangt u automatisch een mail met een link naar de routebeschrijving. Ontvangt u één van de mails niet, kijk dan in de SPAM-box.

3. Kom op het ingeplande tijdstip;
Neem voldoende contant geld mee. Dit hoeft niet afgepast; wij hebben wisselgeld. PIN-betalingen zijn niet mogelijk. Mocht u niet verschijnen op het ingeplande afhaalmoment, behouden we ons het recht voor de bestelling geheel of gedeeltelijk te annuleren.

Afhaaladres:
Een link naar ons adres en de routebeschrijving vindt u in de mail die u ontvangt na het inplannen van het afhaalmoment. Denk er aan dat het afhalen van de bestelde planten plaatsvindt in Lent, maar dat dit niet op dezelfde plaats is waar op 4 mei de Betuwe Voorjaarsfair wordt gehouden of waar in de voorafgaande jaren de LENTeMARKT werd gehouden !

Is iets uitverkocht ?
We zijn een hobbyist met een hobbykas en hebben dus een beperkte opkweekruimte tot onze beschikking. Van sommige rassen zaaien we maar een paar zaden en hebben we soms maar één of enkele planten voor de verkoop beschikbaar. Dergelijke rassen kunnen dus snel uitverkocht zijn. We merken dat er bij sommigen sprake is van het volgende psychologische effect: “het is al uitverkocht, dus dat zal dan wel het beste zijn geweest“. Die gedachte is niet juist. Van de beste en/of de meest gevraagde variëteiten zaaien we namelijk het meest. Van deze variëteiten zijn daardoor het langst plantjes beschikbaar. Ofwel: als er van een bepaalde variëteit nog aanbod is, is dat eerder een indicatie dat dit één van de betere en/of meest gevraagde variëteiten is !

Leveringsvoorbehoud:
Er geldt altijd een leveringsvoorbehoud van onze kant. We proberen er continu voor te zorgen dat de voorraad in de webshop zo veel mogelijk overeen komt met de werkelijke voorraad in onze hobbykas. Daardoor geeft het bestellen via de webshop en aansluitend het afhalen van de bestelling op het ingeplande tijdstip een grote mate van zekerheid dat we de planten die je hebt besteld ook daadwerkelijk kunnen leveren. Vergeet echter niet:
– dat we werken met levend materiaal, en:
– dat kan blijken dat sommige planten bij nader inzien toch niet verkoop-waardig zijn, of:
– dat er om een andere reden een verschil kan zijn tussen de vooraf veronderstelde voorraad en de werkelijke voorraad.
In dat geval kunnen we niet leveren en zullen we vervanging of annulering aanbieden. Met de enorme hoeveelheid variëteiten die we in veelal heel kleine hoeveelheden in onze hobby-kas opkweken is voorraadbeheer een echte uitdaging. We vragen uw begrip hiervoor. Voorraadverschillen blijken elk jaar voor te komen. 
⟹ LEES HIER MEER OVER ONS LEVERINGSVOORBEHOUD EN ONS BELEID IN GEVAL VAN VOORRAADVERSCHILLEN !

Uitplanten:
Vruchtgroenteplanten kunnen niet tegen nachtvorst (voor de planten van meloenen en komkommers geldt aanvullend dat deze helemaal niet tegen lage bodemtemperaturen kunnen). Uitplanten moet dus plaats vinden als er geen kans op nachtvorst meer is. Volgens de volksweerkunde is dat na de IJsheiligen (11-15 mei) het geval. Indien u over een hobbykas beschikt, kan uiteraard veel eerder worden geplant.
In de praktijk zijn de IJsheiligen niet meer zo “heilig”, dus meestal wordt eerder geplant. En niet op alle plaatsen vriest het even snel (bijvoorbeeld in een beschutte stadstuin). Advies: kijk naar de weersvoorspellingen (met name ook de nachttemperaturen) en besluit dan wanneer u gaat planten. Houd de planten tot die tijd ’s nachts binnen en zet ze overdag op een zo licht mogelijke plaats (bijvoorbeeld op de vensterbank of beter nog: buiten in de zon).
Mocht er na het uitplanten toch nachtvorst worden voorspeld, dek de planten dan ’s nachts af (bijvoorbeeld met een grote omgekeerde bloempot).
En denk er nog aan dat slakken en konijnen de pas uitgeplante plantjes heerlijk vinden…..

Zijn de planten biologisch ?
Deze vraag krijgen we best wel vaak. We merken tegelijkertijd dat veel mensen iets anders onder “biologisch” verstaan. Daar kunnen we hier een hele pagina over vol schrijven, dus dat gaan we niet doen. Vergeet niet dat we een hobbyist zijn en dus niet zijn ingeschreven in het SKAL-register. Onze planten hebben daarmee dus géén biologisch certificaat. Sommigen menen dat niet-biologische planten synoniem staat voor “bomvol met gif”. Daar is natuurlijk geen sprake van. We zijn er van overtuigd dat de vruchten die aan onze planten groeien net zo gezond zijn als van planten met een SKAL-certificaat.
Wij zouden onze teeltwijze willen omschrijven als “fair use”: geteeld met zo weinig mogelijk gebruik van grondstoffen en hulpstoffen en in ieder geval met 100% duurzame energie. We zijn al vele jaren aardgasvrij, hebben eigen bodembronnen voor koude- en warmteopslag en gebruiken 100% duurzame elektriciteit. Deze komt uit eigen opwek (mini-windturbine en zonnepanelen). Op momenten dat we onvoldoende eigen opwek hebben, nemen we elektriciteit af van een energieleverancier in de donkergroene top van de jaarlijkse stroomranking (gepubliceerd door Natuur & Milieu, Consumentenbond, Greenpeace en WISE). Voor de opkweek van de planten gebruiken we gietwater uit eigen grondwaterbron (dus geen kraanwater).

Recycling
We gebruiken zo veel mogelijk hergebruikte plastic potjes en hergebruikte trays. Potjes, trays en kunststof plantetiketten die we zelf gebruikt hebben bewaren we voor het opvolgende seizoen. Indien u de moeite wilt nemen, mag u uw gebruikte potjes, trays en kunststof plantetiketten best bij ons inleveren, zodat we ze het volgende jaar opnieuw kunnen gebruiken. Indien de trays en potjes eerst een poos in de tuin hebben gelegen, dan willen we ze liever niet. De ervaring leert namelijk dat de trays vaak door slakken als schuilplaats worden gebruikt, waardoor er soms levende slakken of eitjes in de trays zitten. Dit kan behoorlijke problemen geven in de opkweek. Dus graag de trays en potjes meteen inleveren en tot die tijd droog bewaren in de schuur en niet op een schaduwrijk achterafplekje in de tuin.